26.03.2024
Представяне на доклада "Икономически и инвестиционен профил на София 2024г."

Автор: Със съкращения от: bnr.bg

Брутният вътрешен продукт на София за миналата година е достигнал 75 милиарда лева, сочи доклад на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и на Института за пазарна икономика. Според данните в изследването през последните години се наблюдава и сериозен ръст на чуждите капитали в икономиката на столицата.

"БВП на София е достигнал 75 млрд. лева през 2023 година. Икономиката на столицата се увеличава драстично, достигайки 40,9% от икономиката на България през 2022 г.”. Това заяви изследователят от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев, предаде репортер на БГНЕС.

На 25 март представители на Асоциацията на българските градове и региони присъстваха на представянето на новия доклад за икономическия профил на София от ИПИ съвместно със Общинската агенция за приватизация и инвестиции.

От изследването стана ясно, че на първо място по БВП е София - 68 млрд., на второ е Пловдив - с над 13 млрд., следват Стара Загора и Варна с по над 10 млрд.

“По брутна добавена стойност (БДС) половината от страната е концентрирана в София”, коментира Петър Ганев, след което поясни, че брутната добавена стойност на София е 40,5 млрд. лв.

“Водещите сектори остават търговията - 10,7 млрд. добавена стойност и информационните и комуникационните технологии - над 10 млрд. лв. И двата сектора отчитат ръст”, обясни Ганев.

Той отбеляза, че дигиталният сектор - над 80%, е концентриран в София въпреки развитието на Пловдив и другите по-големи намесени места.

Относно човешкия капитал и демографското развитие Адриан Николов, също от ИПИ, заяви, че 800 000 души от софиянците са между 30-50 години, но естественият прираст на населението в София е отрицателен.

"С висше образование са 44%, 41% са със средно, с основно и начално са около 15% като в тях влизат и учениците, така че дори процентът с ниска степен на образованието в София е по-малък от 15%”, каза Адриан Николов. Той обясни и, че безработицата на практика я няма, като тя възлиза на 1,6% за 2023 г.

“Относно заетостта 78% от хората между 15 - 64 г. възраст са заети в икономиката на София. За България процентите са 70,4%”, добави Николов.

Относно заплащането стана ясно, че средната заплата е 2 762 лв.

"До края на 2024 г. тя ще достигне близо 3 100 лв.”, смята Адриан Николов.

От изследването стана ясно и, че най-голям дял на хората с висше образование живеят в кварталите "Лозенец", "Оборище" и "Витоша".

 

Към новини
Галерия