Вие сте тук

Каталог

Проект „Рискове и заплахи за критичната инфраструктура“

На 15-16.06 в Котел и на 22-23.06 в Долна Баня се проведоха два от петте обучителни семинара на Асоциация на българските градове и региони. Семинарите са част от едногодишен проект на АБГР, със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“, на тема: „Рискове и заплахи за критичната инфраструктура в общините на Р.България“. Презентациите и дискусиите към тях се водят от екип на Висше училище за сигурност и икономика /ВУСИ/, Пловдив. На обучението в Котел присъстваха кметове и представители на общините от Югоизточен регион. Официални гости бяха г-жа Татяна Петкова – онластен управител на Сливенска област и г-н Георги Ранов – областен управител на Старозагорска област.

Областният управител на Софийска област – г-жа Росица Иванова, бе официален гост на семинара в Долна Баня. Обучението бе насочено към общините от Софийска област.

При откриването и на двете събития, г-н Ергин Емин – изп.директор на АБГР, представи програмата на обученията, които като цялостен проект, са част от изпълнението на целите на Асоциацията в помощ на българските общини. Г-н Емин поясни инициативите и аспектите на взаимно действие между АБГР и МВР. Целта е да се разяснят и дискутират рисковете, заплахите и начините за превенция и противодействие на терористични заплахи, както и добрите практики, които се прилагат в тази посока в регионален и международен план.

Приветствия към участниците бяха изпратени от Вице-премиера и Министър на вътрешните работи – г-жа Румяна Бъчварова и г-жа Ваня Кастрева, началник на Регионален инспекторат по образованието /РИО/, София-град.

Следващите обучения по проекта ще се проведат – за Северен-Централен район, в края на септември – гр. Тутракан; във Варна - за Североизточен район и за София-град - през октомври.

* Програма

* Представяне – лектори

* „Терористични атаки в населените места. Превенция и противодействие.“, проф.д-р Ненко Дойков, директор на Лаборатория за специализирани изследвания и рисковете на сигурността, департамент „Национална и международна сигурност“, ВУСИ

* „Психо-физически модел за самозащита и оцеляване“, проф.д-р Томо Борисов, зам.ректор Висше училище по сигурност и икономика /ВУСИ/, Пловдив

* „Инциденти с химически, биологически и радиоактивни материали. Био и агротероризъм.“, проф.д-р Никифор Стефанов, декан „учебно-научен център „Национална сигурност и обществен ред“, ВУСИ

* "Правила за изграждане на навици, които биха спасили живота ви", разработени и издадени от Община Бургас

* Поздравителен адрес – Румяна Бъчварова,  Вице-премиер и Министър на вътрешните работи

* Поздравителен адрес - Ваня Кастрева, началник на Регионален инспекторат по образованието /РИО/, София-град.